institut-dr-simo-milosevic-cebimer

Press konferencija Centra izvrsnosti za biomedicinska istraživanja (CEBIMER)

10 Nov 2020 Novosti

Centar izvrsnosti za biomedicinska istraživanja (CEBIMER), jedini u Crnoj Gori, predstavlja ozbiljan početak naučno-istraživačkog rada u toj oblasti, saopšteno je na press konferenciji koju je Centar organizovao povodom svog osnivanja.

Radi se, naime, o milion i po eura vrijednom projektu započetom u januaru tekuće godine, a koji povezuje istraživače Univerziteta Crne Gore (UCG) i kliničare, odnosno naučno-istraživačke i kliničke laboratorije u Crnoj Gori.

Ovaj trogodišnji projekat fokusiran je na saradnju i sa naučnom dijasporom i sa partnerima, ali i na profesionalni razvoj mladih crnogorskih istraživača.

dr Gordana Rajović

“Institut dr ‘Simo Milošević’ i svi mi koji smo uključeni u ovaj projekat veoma smo ponosni, jer je ovo prvi put u istoriji naših 70 godina rada da smo dobili na tenderu Centar izvrsnosti biomedicine, koji je jedini takav u Crnoj Gori. Vi znate da je Instutut brend i lider zdravstvenog turizma, i meni je izuzetno drago da danas kažem da je krenula izrada strategije o zdravstvenom turizmu, gdje su naši stručnjaci sa Instituta radili jedan veliki dio strategije Pametne specijalicazije koju je usvojila EU. Mi smo svih ovih godina radili na tome, i željeli smo da se to prepozna, jer, bez lažne skromnosti, to je nešto što mi radimo najbolje u regionu, a možda i u ovom dijelu Evrope”, kazala je dr Gordana Rajović, direktorica Instituta “dr Simo Milošević”.

institut-dr-simo-milosevic-cebimer-1

Centar izvrsnosti je, prema njenim riječima, podigao ljestvicu Institutu kada je posrijedi razvoj zdravstvenog turizma.

https://www.youtube.com/watch?v=Zp04OLA8pHs

“Kao prvo, uveli smo novu medicinsku metodu koja je registrovana od strane Ministarstva Zdravlja a to je membranska afereza, to radimo u cilju preventive što će na duži vremenski rok pokazati efekte. Preventiva je, kao što ste upoznati, nešto što mi njegujemo osim fizikalne rehabiltiacije. Drugo, veliki dio našeg stručnog osobolja se uključio , imamo naučne radove, dakle, to je jedan novi entuzijazam i novi kvalitet našeg Instituta, i jako sam zadovoljna i ponosna što smo to uspjeli. Prva stepenica je bila Centar za naučno-istraživački rad, a sad smo se razvili kako u medicinskom tako i u naučnom pogledu”, navela je Rajović.

https://youtu.be/oUeFKrPZaLM

CEBIMER inače, uz koordinaciju Instituta “Dr Simo Milošević” Igalo, okuplja nekoliko institucija iz oblasti zdravstva, biologije i hemije, između ostalih i Centar za ekotoksikološka istraživanja i Klinički Centar Crne Gore. Institut ima svoj naučnoistraživački centar i tijesno je povezan sa obrazovnom bazom Univerzitata Crne Gore, Medicinskim i Prirodno-matematičkim fakultetom, te Fondacijom za promociju nauke PRONA.

https://youtu.be/WoC9372n-QM

Istraživački program Centra će biti sproveden u partnerstvu sa respektabilnim međunarodnim institucijama (Slovenija, Srbija, Njemačka), zaposliće nekoliko mladih istraživača i saradnika i imaće visok stepen otvorenosti i komunikacije sa obrazovnim, medicinskim, turističkim i drugim poslovnim sektorima.

Search

+