test-intolerancije-na-hranu-institut-igalo

NOVO U INSTITUTU IGALO: Test intolerancije na hranu

11 Jul 2022 Novosti

NUTRISMART inovativni dijagnostički test intolerancije na 57 najčešćih antigena hrane iz kapi krvi uz dobijanje rezultata za 30 minuta.

Intolerancija na hranu podrazumijeva ne-alergisku reakciju organizma koja nastaje nakon konzumiranja određene vrste hrane. Simptomi su višestruki i mogu se pojaviti unutar nekoliko sati ili čak dana nakon konzumiranja hrane. Najčešći simptomi koji ukazuju na intoleranciju su osjećaj nadutosti u stomaku, proliv, sindrom iritabilnih crijeva, glavobolje, osip po koži, hronični umor, anksioznost, artritisi, astma.

Osoba može da bude istovremeno intolerantna na više različitih namirnica te postavljanje dijagnoze intolerancije na hranu je izazov za zdravstvene radnike. U dosadašnjim istraživanjima potvrđena je korelacija između intolerancije na hranu i serumskih koncentracija specifičnih IgG4 antitijela na antigene strukture hrane. NUTRISMART je upravo razvijen kao inovativni enzimski imunološki test za mjerenje IgG4 antitijela specifičnih za 57 antigenih struktura iz hrane u cilju prepoznavanje hrane ili hrana odgovornih za simptome intolerancije na hranu.

test-intolerancije-na-hranu-institut-igalo-1

FastCheckPOC inovativni dijagnostički atopijski test iz kapi krvi na 20 najčešćih alergena – inhalatornih i nutritivnih. Rezulatati testa nakon 30 minuta.

Alergije se definišu kao reakcije preosjetljivosti na alergene iz okruženja i hrane. U cilju postizanja bolje kontrole alergijski manifestacija nužno je detektovati alergene. Prednost alergisjkih testova koji se rade iz krvi jeste činjenica da mogu da se rade bez obzira na ljekove.

FastCheckPOC je visoko senzitivan test koji detektuje prisustvo IgE antitijela na 20 najčešćih alergena, 10 inhalatornih i 10 nutrtivnih.

Search

+