Peloid Igalo

Liječenje ljekovitim blatom (peloidom) u terapeutske svrhe koristi se hiljadama godina. Zahvaljujući onom koje nastaje u Igaljskom zalivu u Boki Kotorskoj, Igalo i Institut „Dr Simo Milošević” postali su poznati širom svijeta. Ljekovitost igaljskog blata potvrđena je 1935. godine u Visch-iju (Francuska), a 1949. godine osnovano je Banjsko i klimatsko lječilište u Igalu.

Igaljsko ljekovito blato (peloid) vadi se iz mora u Igaljskom zalivu i karakteriše ga visoki sadržaj minerala i biološki aktivnih supstanci.

Nastaje taloženjem mineralnih nanosa rijeke Sutorine i morske vode, uz učešće specifičnog svijeta morske flore i faune, čemu značajno doprinosi mala dubina mora, obilje sunčevog zračenja, meko zemljište, povoljni geohidrološki i klimatološki faktori.

prirodni faktori peloid blato institut igalo

Organska komponenenta ljekovitog blata potiče od Posidoniae oceanica, morske trave čije bujne livade prekrivaju velike površine podmorja na čijem dnu se nalazi peloid.

Igaljsko ljekovito blato je po svom izgledu i konzistenciji masno, crne boje, sa slabim mirisom na sumpor-vodonik. Ono se, po vađenju iz mora, skladišti, a zatim termički obrađuje na 60°C, da bi bilo čisto i sigurno za upotrebu, a sa druge strane, da se prevelikom temperaturom ne bi uništila njegova ljekovita svojstva.

Primjena ovog blata u tkivima dovodi do proširenja krvnih sudova, povećanja cirkulacije krvi i limfe, što ubrzava resorpciju štetnih-patoloških produkata i otoka, a time povoljno djeluje na zapaljenski proces, prvenstveno na mjestu aplikacije. Takođe se poboljšava trofika tkiva i ubrzavaju se regenerativni procesi. Na simptome bola djeluje analgetički, a na povišen mišićni tonus – spazmolitički.

Terapijsko dejstvo igaljskog peloida dokazano je, eksperimentalno i klinički.

Bolesti kod kojih se primijenjuje ljekovito blato su najčešće degenerativni i zapaljenski reumatizam- artroze, spondiloze, diskus hernije i druge diskopatije, periartritis, bursitis, tendinitis, entezopatije, fibromialgija, reumatoidni artritis, psorijazni artritis, ankilozirajući spondilitis. Posebno je važna primjena blata kod posttraumatskih kontrakture, kao uvodna terapija nakon koje se lakše i efikasnije primijenjuje kineziterapija. Blagodeti ljekovitog blata ogledaju se i u slučajevima usporenog stvaranje kalusa, stanja poslije luksacija i preloma i stanja poslije povrede perifernih živaca. Primijenjuje se i u ginekološkim oboljenjima: adneksitisima, parametritisima, endometritisima, kod sekundarnog steriliteta.

Ljekovito blato (peloid) se primijenjuje u vidu:

Peloidnih aplikacija – lokalno, na pojedine dijelove tijela (osim na prednjem dijelu grudnog koša – srca i glave) zagrijano na temperaturi od 42 – 45 0C. Pacijent se zatim umotava u plastičnu foliju, čaršav i ćebe. Ukupno trajanje procedure je 20 minuta.

Peloidnih kupki – koje se dobijaju miješanjem ljekovitog blata i mineralne vode , u zavisnosti da li je potrebno da budu gušće ili rjeđe i zagrijevaju se na temperaturi od 39 0C. Mogu se primijeniti kao polukupke ili kupke za cijelo tijelo. Trajanje procedure je 15 minuta.

PITAJTE NAS

Naš će Vam tim stručnjaka rado odgovoriti na svako postavljeno pitanje…

Sadržaj minerala:

SastojakUkupno (%)
SiO244.85
Al2O39.00
Fe2O34.67
TiO20.61
MnO0.15
CaO15.53
MgO2.86
K2O1.55
Na2O31.38
Na+0.75
K+0.024
Ca2+0.016
Mg2+0.025
Cl-1.07
SO42-0.028
SO30.13
S ukupnog0.47
P neorganskog0.035
P organskog0.014
N ukupnog0.14
CO213.93