Mineralna voda „Igaljka”

Mineralne vode predstavljaju posebnu vrstu podzemnih voda koje u vidu izvora izbijaju na Zemljinu površinu , a sadrže rastvorene mineralne materije ili gasove i imaju ljekovito dejstvo. Mnogi ove vode nazivaju i ljekovitim ili termomineralnim vodama, u zavisnosti od ukupne mineralizacije, sadržaja gasova, oligoelemenata, jonskog sastava, koncentracije radioaktivnosti, temperature i pH reakcije.

U Institutu „Dr Simo Milošević” u Igalu koristi se mineralna voda koja izvire u blizini ušća rijeke Sutorine u more, uz samu morsku obalu , gdje se nalazi više izvora mineralne vode od kojih su četiri velika. Ova mineralna voda spada u grupu natrijum-hloridnih voda. U njenom sastavu preovlađuju minerali i bioaktivne supstance – natrijumhlorid, hidrokarbonati, sulfati, kalcijum, magnezijum i drugi sastojci.

Ispitivanje ljekovitosti ove vode vršena je na velikim grupama pacijenata sa različitim oboljenjima, koji su boravili na fizikalnom liječenju i rehabilitaciji u Institutu „Dr Simo Milošević” u Igalu, a potvrđena je i od strane hemijskih instituta fakulteta u Beogradu i Zagrebu.

Ova ljekovita voda djeluje na poboljšanje cirkulacije (vazodilatatorno), smanjenje napetosti mišića (spazmolitički), smanjenje bolova (analgetski) i opšte relaksirajuće.

prirodni faktori mineralna voda igaljka institut igalo

PITAJTE NAS

Naš će Vam tim stručnjaka rado odgovoriti na svako postavljeno pitanje…

U Institutu Igalo ova se voda koristi zagrijana na temperaturi od 36°- 38° u kadama: biserna kada, podvodna tuš masaža, mineralna kada, slane kupke.

Mineralna vode „Igaljka” i ljekovito blato se miješaju u pelodnim kupkama, koje u zavisnosti od količine dodate ljekovite vode, mogu biti gušće i rjeđe.

Bazeni su punjeni vodom koja je zagrijana na 33°-34° i u kojoj se izvode hidrokineziterapijske vježbe, u grupama ili individualne.

Veliki je broj oboljenja kod kojih se može primijeniti mineralna voda „Igaljka”, a najčešće: hronična reumatska oboljenja, reumatska oboljenja mišićnog i vezivnog tkiva, oboljenje perifernog nervnog sistema, stanja trauma i operacija lokomotornog sistema, hronična ginekološka i određena kožna oboljenja.

U Institutu Igalo se ljekovita voda „Igaljka” ne koristi putem pijenja ali se primijenjuje u inhalacijama jer je dokazano njeno sekretolitičko dejstvo (rastvara sekret u disajnim putevima) pa ima blagotvoran efekat kod oboljenja respiratornog sistema.

Najbolji rezultati u fizikalnom liječenju i rehabilitaciji dobijaju se kombinacijom primijene aktivnih procedura (vježbi u bazenima i salama, vježbi na otvorenom) sa pasivnim procedurama, u kojima glavnu ulogu imaju ljekovito blato i mineralna voda „Igaljka”.

Sadržaj minerala:

Katjonimg/l
Natrijum701
Kalijum25
Kalcijum93
Magnezijum88
Anjonimg/l
Hloridi1265
Sulfati183
Bikarbonati223