Kineziterapija, kao dio fizikalne medicine, označava ponavljanje određenih pokreta (vježbanje) u cilju prevencije, liječenja i/ili rehabilitacije pacijenta za očuvanje ili unapređenje njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja. U Institutu Igalo, posvećeni smo korišćenju najnovijih metoda kineziterapije kako bismo našim pacijentima pružili sveobuhvatnu podršku u postizanju optimalnog stanja.

Šta je kineziterapija?

Kineziterapija predstavlja terapeutski pristup koji se oslanja na sistemizovane pokrete kako bi se poboljšalo zdravlje pojedinca. Ova terapija ne samo da obuhvata pokrete cijelog tijela ili pojedinih dijelova, već ih sprovodi kroz pažljivo odabrane vježbe. Ono što čini kineziterapiju izuzetno značajnom jeste njen holistički pristup, angažujući ne samo lokomotorni sistem, već i ostale organske sisteme, uključujući kardiovaskularni, respiratorni, endokrini i druge. Terapijske vježbe se odvijaju u dobro opremljenim salama uz veliku stručnost fizioterapeutskog kadra, a tretmani mogu biti grupni i individualni. Dio kineziterapiskih procedura se odvija I na otvorenom (vježbe disanja,brzi hod, šetnje po stazama sa kontrolisanim stepenom opterećenja…).

kineziterapija-institut-igalo

Cilj kineziterapije?

Glavni cilj kineziterapije u Institutu Igalo je povratak funkcionalnosti tijela i smanjenje bola. Kroz individualno prilagođene vježbe radimo na jačanju mišića, poboljšanju pokretljivosti zglobova i obnavljanju optimalne biomehanike tijela. Osim toga, fokusiramo se na prevenciju povreda i poboljšanje opšteg zdravlja.

Kineziterapijom se postiže povećanje mišićne mase, elastičnosti, pokretljivosti zglobova, obima pokreta, poboljšanje cirkulacije te funkcije drugih organa.

Kome se preporučuje kineziterapija?

Kineziterapija se preporučuje svima ali je najčešće usmjerena ka oporavku pacijenata nakon operacija, sportskih povreda, degenerativnih oboljenja zglobova i kičme. Takođe, ova vrsta terapije preporučuje se osobama s problemima držanja ( posturom) , uključujući djecu , podstičući pravilan razvoj i ispravljanje deformiteta.

Kineziterapija je idealna i za sve koji žele unaprijediti svoje zdravlje, bez obzira na godine ili trenutno zdravstveno stanje, a odlična je opcija za sportiste koji žele poboljšati performanse ili spriječiti povrede.

kineziterapija-institut-simo-milosevic

Kako se izvodi kineziterapija?

U Institutu „dr Simo Milošević” u Igalu se za svakog pacijenta, a nakon ljekarskog pregleda, propisuje personalizovani fizikalni program, u kojem presudnu ulogu u oporavku imaju individualno dozirane kineziterapijske vježbe. Za uspješno sprovođenje vježbi u okviru kineziterapije, ključan je nadzor i stručna pomoć fizioterapeuta, koji svojim znanjem i iskustvom, pružaju neophodnu podršku, prateći svaki korak pacijenta tokom terapije. Njegova uloga je da prilagodi vježbe individualnim potrebama i sposobnostima pacijenta, obezbjeđujući optimalan terapeutski efekat. Terapijske vježbe mogu uključivati različite tehnike, od istezanja i jačanja mišića do vježbi ravnoteže i koordinacije. One mogu biti aktivne i pasivne. Aktivne vježbe pacijent izvodi samostalno uz nadzor fizioterapeuta, i one pomažu u jačanju mišića, poboljšanju pokretljivosti i funkcionalnosti. Pasivne vježbe se sprovode sa bolesnicima koji ne mogu samostalno izvoditi aktivne pokrete, pa fizioterapeut manipuliše pacijentovim udovima ili zglobovima. Ovo je ključno za održavanje pokretljivosti i sprečavanje komplikacija.

Tokom boravka u Institutu Igalo pacijenti se edukuju: za nastavak izvođenja prilagođenih vježbi i u kućnim uslovima, o zaštitnim položajima i pokretima u cilju prevencije ponovljenih pogoršanja i akutizacije tegoba I osnažuje se za sprovođenje svih aktivnosti potrebnih za postizanje maksimalne funkcionalnosti u okviru aktivnosti svakodnevnog života , čime se poboljšava i sam kvalitet života.

Kao osvjedočenost dobrog i uspješnog rada mogu poslužiti brojne reference stranih i domaćih pacijenata koji se godinama ponovo vraćaju u Institut Igalo, kako bi održali postignuto stanje zdravlja i još više ga unaprijedili.

Investirajte u svoje zdravlje i vitalnost. Neka naša stručnost i posvećenost Vašem blagostanju budu ključ ka jačanju tijela i duha.

PITAJTE NAS

Naš će Vam tim stručnjaka rado odgovoriti na svako postavljeno pitanje…