Dug je istorijat primjene nekog oblika elektriciteta. Postoji zapis da je 31.godine nove ere Scribonius Largus, ljekar na dvoru rimskog cara Klaudija, koristio statički elektricitet ribe Torpedo marmoratus u liječenju migrene i gihta. Takođe, Benjamin Franklin je u svojim pismima iz 1757.god. navodio da statičkim elektricitetom liječi “paralizu ruke”, mada se po opisu bolesti moglo zaključiti da je u pitanju bilo smrznuto rame, a ne paraliza. U svakom slučaju, imao je dobar efekat liječenja.

Elektroterapija je rapidno napredovala poslednjih pet do šest decenija, zahvaljujući razvoju elektronike.

Primjena elektriciteta u fizikalnoj terapiji podrazumijeva korišćenje tri modaliteta struje: jednosmjerne konstantne (galvanske struje), naizmjenične i impulsne struje. Među njima, u svakodnevnoj praksi najčešće se koriste: galvanska struja, dijadinamske struje, interferentne struje, visokofrekventne struje…

elektroterapije-institut-igalo

U zavisnosti od načina djelovanja, struje mogu proizvesti sledeće efekte: termički (toplotni) , hemijski i elektromagnetni efekat na tkivima. Ovi efekti dovode do sledećeg terapijskog odgovora: analgetski (smanjenje bola), antiinflamatorni (smanjenje upale), nadražajni (stimulativni) , povećanje protoka krvi, poboljšanje regeneracije i trofike tkiva . Način primjene je uglavnom putem elektroda, koje su od tijela izolovane sunđerima natopljenim vodom, kao konduktorom. Doziranje struja vrši se po subjektivnom osjećaju pacijenta, koji treba da osjeća prijatno mravinjanje ili peckanje.

Ono što u svakodnevnom životu nije moguće, u fizikalnoj terapiji jeste, a to je zajednička primjena vode i struje! Hidrogalvanoterapija podrazumijeva primjenu galvanske struje kroz vodu ili u vidu četvoroćelijskih kupki za tretman ekstremiteta ili hidrogalvanske kupke za tretman cijelog tijela.

Takođe, uz pomoć galvanske struje moguća je i aplikacija pojedinih ljekova , kao što su ljekovi za bolove (analgetici), kortikosteroidi, vazodilatatori, antibiotici, vitamini… Prednost ove metode u odnosu na uobičajenu praksu uzimanja ovih ljekova je u činjenici da oni najjače djeluju na mjestu gdje se aplikuju, da zaobilaze gastrointestinalni trakt, čime se sprečavaju njegova dalja oštećenja, bezbolan je način korišćenja i istovremeno se postiže pozitivni efekat i struje i lijeka.

elektroterapije-institut-simo-milosevic

Uz pomoć električne draži moguće je izazvati i mišićnu kontrakciju. Ovaj fizikalno-terapijski postupak se naziva elektrostimulacija. Ona se primjenjuje kod pacijenata kod kojih postoji rizik od pojave atrofije usled nemogućnosti pokretanja ektremiteta ili određenog segmenta. Takođe, može se koristiti u cilju održavanja tonusa mišića dok se ne završi proces oporavka oštećenog nerva (reinervacije). Primjenjuje se i kao pomoć u motornoj reedukaciji, kod pacijenata koji su, usled bolesti, izgubili normalni obrazac pokreta.

Fizikalna Terapija Elektroterapija

Sve navedeno našlo je primjenu u tretmanu brojnih stanja i povreda kao što su : bolovi u vratu, leđima, koljenima, u stanjima nakon povreda i preloma, u tretiranju sportskih povreda, smanjenju spazma mišića…. Zbog toga su najčešće bolesti kod kojih se primjenjuje elektroterapija: neuralgije, neuritisi, povrede tetiva i zglobova,periferne pareze i paralize,miofascijalni sindromi, degenerativna oboljenja, najčešće kukova i koljena (gonarthrosa, coxartrosa), zapaljenski reumatizmi- reumatoidni artritis, psorijazni artritis, spondilitis, postraumatski otoci i hematomi, kompleksni regionalni bolni sindrom (Sudek), sindrom karpalnog tunela…

Elektroterapija se ne smije primijeniti kod postojanja: oštećenja kože na mjestu primjene, prisustva metalnih predmeta (osim u slučaju interferentnih struja), maligniteta, akutne infekcije i gnojnih procesa, sklonosti krvarenju,prisustva pesmejkera, flebotromboze.

Za najbolji izbor odgovarajućeg modaliteta elektroterapije brine se stručni tim Instituta Igalo sastavljen od ljekara specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije kao i visokostručnog fizioterapeutskog tima.

PITAJTE NAS

Naš će Vam tim stručnjaka rado odgovoriti na svako postavljeno pitanje…