dr-Savo-Maric-institut-igalo

Dr Savo Marić – novi izvršni direktor Instituta Igalo

17 dec 2021 Novosti

Odbor direktora Instituta „Dr Simo Milošević“ imenovao je dr Sava Marića za vršioca dužnosti izvršnog direktora te ustanove. Dr Marić je specijalista ortoped i radio je u Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju „Vaso Ćuković“ u Risnu.

Dr Savo Marić je istakao da su njegovi prioriteti kao izvršnog direktora izlazak iz krize, zadržavanje i osnaživanje kadra, kao i riješavanje duga koji Institut ima prema Jugobanci u stečaju.

Marić takođe navodi da su u Institutu ljudi koji su veoma školovani i spremni da profesionalno odrade posao. U poslednje vrijeme evidentan je odliv kadrova i prvi zadatak, kako ističe, biće da to spriječi.

Moramo motivisati ljude da ostanu. U aprilu očekujemo Norvežane, Holanđane i Šveđane i bitno je da medicinski tačno odgovorimo, ne samo zbog ove grupe koja dolazi već da pošalju poruku koju su slali strani pacijenti i klijenti Instituta. Promociju moramo da dignemo na veći nivo. Covid 19 pogodio je i mnogo jače zemlje i institucije, nego što su Crna Gora i Institut Igalo. Moramo se suočavati i sa tim problemima. Imamo plan kako ćemo to da riješimo, kazao je novi rukovodilac Instituta.

Dr Marić navodi da dva ili tri mlada doktora završavaju specijalizaciju fizikalne medicine i vraćaju se da rade.

-To je važno jer, uz svo poštovanje starijih kolega, moramo osnažiti kadar.

Problem koji je evidentan u poslednjih par mjeseci je kredit prema Jugobanci Beograd u stečaju, koji je sada dostigao, prema njegovim saznanjima, iznos od devet miliona eura.

Agencija koja posreduje nas je kontaktirala da do kraja godine obavimo razgovor. Mislim da smo na putu da rješimo taj problem, ali ne bih sada detaljnije. Nakon razgovara biće više riječi o tome, kazao je dr Marić.

U Institutu je trenutno 260 pacijenata. Kako je kazao, kao i svake godine na kratko će zatvoriti vrata od 24. decembra do početka februara, kada opet očekuju pune kapacitete.

Imamo pacijente iz Libije koji nisu smješteni u Institutu, a odmah po otvaranju, početkom februara, opet ćemo imati popunjene kapacitete. Izvjesno je da dolazi po grupa pacijenata iz Norveške, Holandije i Švedske. Mi ćemo, i dok ustanova bude zatvorena, raditi kako bi sredili i renovirali određene dijelove i bili spremni da primimo pacijente, kazao je dr Marić.

U dogovoru sa Vladom, na rehabilitaciji će biti i postkovid pacijenti.

Planiramo za njih prostor u Prvoj fazi, takođe u februaru i martu, ali o tome tek slijedi dogovor sa Ministarstvom zdravlja i Fondom. I to će biti značajna finansijska injekcija za Institut u ovom trenutku. U razgovoru sa dr Delić, koja je bila vršilac dužnosti, znam da su ostvareni kontakti ka ministarstvima i Vladi. Postoji želja da pomognu Institutu da se problemi rješe i da ova ustanova izađe iz krize, zaključaje Marić.

Search

+