institut-igalo-afereza

Afereza

10 Jul 2020 Novosti

Institut „Dr Simo Milošević“ AD Igalo je jedna od najvećih ustanova za rehabilitacionu i preventivnu medicinu i talasoterapiju u jugoistočnoj Evropi sa više od 70 godina tradicije u zdravstvenom turizmu.

U cilju unapređenja osnovne djelatnosti, preventivne medicine, Institut je počeo sa primjenom nove zdravstvene tehnologije – membranske afereze. Uvođenje nove procedure je odobreno od strane Nacionalne komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite Ministarstva zdravlje Crne Gore. Pored kupovine aparata Institut je obezbijedio i opremio prostor u skladu sa preporukama za sprovođenje afereznog postupka. Edukovano je osoblje, jedan ljekar i dvije medicinske sestre i uspostavljena saradnja sa Prof. V.A.Voinovim koji je značajno ime u oblasti preventivne afereze.

Procedura afereze je bezbjedna, minimalno invazivna i bez rizika od transmisivnih oboljenja, alergijskih reakcija i dodatne imunizacije organizma. Sa aspekta preventivne medicine ovakav aferezni postupak je značajan obzirom da bezbjedno uklanjanje produkata metaboličkog, inflamatornog i oksidativnog stresa iz organizma, usporava tok hroničnih bolesti, spriječava njihove komplikacije i značajno stimuliše rejuvenaciju organizma. Preventivna primjena afereznih postupka može da se primjenjuje na čitavom spektru oboljenja kao što su: metabolički sindrom, gojaznost, dislipidemije, disregulacije imunskog odgovora, alergije, menopauzalni simptomi, detoksikacija organizma u cjelini i anti-aging tretmanima.

S obzirom na epidemijske razmjere hroničnih masovnih ne-zaraznih bolesti u svijetu pa i kod nas, ovaj bezbjedan i minimalno invazivni aferezni postupak bi trebao zauzeti značajno mjesto u prevenciji istih čime bi unaprijedili i obogatili ponudu zdravstvenog turizma Crne Gore.

Search

+